TRE (Tension Releasing Exercises) van Dr. David Berceli

Ik ben nog in opleiding en nu in het laatste traject tot TRE provider. Hierom geef ik officieel nog geen behandelingen, alleen (proef)sessies voor mijn opleiding.
Hier alvast wat informatie om een idee te geven waar het om gaat:

Wil je een zelfhulpmethode leren om spanning en stress te ontladen?
Dat kan met TRE, ontwikkeld door Dr. David Berceli.

Ja, ons lichaam kan gewoon stress en spanning ontladen!
…..met behulp van TRE:

Trauma, stress en spanning veroorzaken spierspanning in ons lichaam. Deze spanning heeft in een traumatische of stressvolle situatie een functie, namelijk om het lichaam te beschermen en te overleven. Alleen kunnen we vaak de spanning  niet meer loslaten als die periode voorbij en deze spanning dus niet meer functioneel is. De spanning wordt dan chronisch, waardoor ontwikkeling van fysieke pijn en spanning kan ontstaan.

Ons lichaam is ontworpen om na een stressmoment de stress en spierspanning te ontladen en terug te keren naar een normale (spier)spanning. Deze ontlading wordt opgeroepen door het zenuwstelsel om zo signalen aan de hersenen te geven dat het weer veilig is en de spanning en spiersamentrekkingen weer losgelaten kunnen worden en het lichaam terug kan keren naar een normale staat en spierspanning.
Maar vaak lukt het ons niet om deze spanning los te laten. We zijn het ontladen verleerd door de behoefte om mentaal  overal controle over te houden en omdat we ons zwak voelen als we “ontladen”. Hierdoor is bij veel mensen het vermogen om spanning te ontladen onderdrukt.

TRE helpt ons om dit natuurlijke proces weer te activeren en doorbreekt de vicieuze cirkel van stress hormonen, spierspanning en activering van het zenuwstelsel die is ontstaan. Het lichaam krijgt het signaal dat het veilig is en zowel spierspanning als overtollige (stress) hormonen nemen hierdoor af.
Het voordeel van TRE is dat je je verhaal niet hoeft te vertellen, er is dus ook minder kans op herbeleving van het trauma.
In een TRE sessie leer je oefeningen om het al bestaande ontladings mechanisme in je lichaam weer te activeren en daarbij ook hoe je naar je lichaam moet luisteren, zodat je weet waarmee je bezig bent, je niet over je eigen grenzen gaat en op een veilige manier je stress kunt ontladen.
Heb je vragen dan hoor ik dat graag.

Kijk ook  dit filmpje over TRE.