Bindweefselmassage

Dit is een reflexzonebehandeling, waarin een ontregeld zenuwstelsel in positieve zin beïnvloed kan worden door het prikkelen van de juiste zenuwvezels.
De ontregeling in het zenuwstelsel kan ontstaan wanneer er een algehele disregulatie in het lichaam is geweest. Dit betekend dat door psychische en/of lichamelijk overbelasting de prikkels die in het zenuwstelsel binnenkomen niet goed verwerkt worden. Door veel onbekende en continue prikkeling kan er een blokkade in het zenuwstelsel ontstaan. Hierdoor vermindert uiteindelijk de doorbloeding in bepaalde gedeeltes van het lichaam en kunnen er blessures onstaan die ondanks allerlei behandelingen blijven bestaan.
Vaak staat via het zenuwstelsel een orgaanstoornis in relatie met de blessure. Beide kunnen door bindweefselmassage beïnvloed worden door prikkels aan het onderhuids bindweefsel te geven. Hierdoor kunnen bepaalde zenuwvezels geactiveerd worden om zo de verstoorde balans weer te herstellen.

Algemene indicaties voor bindweefselmassage zijn o.a.:
– pijndemping
– doorbloedingsverbetering
– ontspanning

Specifieke indicaties:
– restproblemen na orgaanaandoeningen (b.v. na een maagzweer)
– orgaandisfuncties (b.v constipatie- of menstruatieklachten)
– circulatiestoornissen (dit kan allerlei klachten geven in spieren en organen)
– posttraumatische restproblemen (b.v. restklachten na sudeckse dystrofie)
– vertraagt herstel na weefselschade
– stimulatie van de ontsluitingsfase tijdens geboorte
– borstvoeding activatie (bij terugloop hiervan)

Maar ook bij het behandelen van triggerpoints of diverse andere klachten kan het erg zinvol zijn om bindweefselmassage in zijn geheel of voor een deel in te zetten.

Wanneer mag je niet gemasseerd worden: zie (relatieve) contra-indicaties