Therapeutic en Cross-Taping

THERAPEUTIC TAPING
Deze manier van tapen is ontwikkeld door Dr. Kenzo Kase in 1973. Hij haalde een Doctoraat titel van Chiropractie aan het Nationaal College van Chiropractie en had jaren een praktijk in de USA. Hij heeft zijn leven gewijd aan het onderzoeken en ontwikkelen van de therapeutic taping methode.

Dr. Kenzo Kase was op zoek naar een sporttapingmethode die kon helpen bij  herstel van getraumatiseerd weefsel. De standaard sporttapen boden steun aan spieren en gewrichten, maar beperkten de ‘range of motion’ ( = de bewegingsvrijheid) en ze boden geen steun aan de fascie ( = bindweefsel: dit is een soort web dat zich in het hele lichaam bevindt, zoals het omhulsel van een spier) en in veel gevallen remden ze het herstel proces van het beschadigde weefsel.

Hij ontwikkelde de therapeutic taping methode. Deze methode ondersteunt het lymfe- en spiersysteem en geeft tevens steun aan gewrichten en spieren. Voor velen was dit een grote doorbraak, want het geeft een versnelt herstelproces.
In 1988 bij de Olympische spelen in Seoul kreeg therapeutic taping wereldwijde bekendheid. Vanaf die tijd is het een van de grootst groeiende sportbehandelmethodes in de wereld.

Wat is therapeutic tape?
Het is een speciaal ontwikkelde tape en is heel anders dan het traditionele sporttape wat nog erg veel gebruikt wordt. Het is ontworpen om over en om spieren te tapen en:
– ondersteuning te geven
– de spierfunctie te normaliseren
– het verbeteren van de lymfefunctie en de doorbloeding
– afname van pijn
– ter correctie van gewrichten
Terwijl het traditionele sporttape de beweging nogal kan beperken is dat bij therapeutric tape door de elasticiteit ervan juist niet het geval. En er is meestal geen/veel minder huidirritatie.

De tape wordt aangebracht met de spier op lengte, waardoor er een vergroting van de ruimte ontstaat; de tape lift de huid iets op. Hierdoor verbetert de doorstroming van bloed en lymfe  tussen huid en spier, maar ook de druk op de pijnreceptoren wordt minder en hierdoor neemt de pijn af.

Niet goed sporende gewrichten kunnen ontstaan door een abnormale spierspanning, waardoor botten in een verkeerde stand komen te staan. Door de spieren te tapen die het bot in de verkeerde stand brengen kan de functie van de spier en het kapsel verbeteren, waardoor het gewricht weer normaal gaat functioneren.

Speciale eigenschappen van Therapeutic tape:
– 100 % katoen
– elastisch (130% tot 140% van zijn originele lengte), vergelijkbaar met de rekbaarheid van huid en spieren
– ademend
– dikte en gewicht vergelijkbaar met die van je huid
– hypoallergeen
– volle bewegingsvrijheid
– geeft elastische delen ondersteuning en voorkomt spiervermoeidheid
– bevorderd lymfe doorstroming, waardoor pijn en zwelling afneemt
– kan 5 tot 7 dagen blijven zitten
– watervast, dus je kan er ook mee douchen (vaak ook zelfs zwemmen).
– de tape heeft wel even nodig om goed op de huid te hechten, dus het moet minstens een half uur voor het sporten worden aangebracht
– binnen de  mogelijkheden van de blessure moet er zo veel mogelijk bewogen worden, dit bevordert de werking van het tape en dus het herstelproces
– effect op de functie van interne organen: de tape stimuleert de huid middels proprioceptoren en beinvloedt hiermee ook de somatoviscerale reflex. Dit is de reflex van de interne organen die via de huid wordt beinvloed, zoals ook bij bindweefselmassage. De therapeutic tapingmethode kan daardoor ook verschillende interne problemen oplossen, zoals hoofdpijn, astma,  hooikoorts/COPD/pijn bij ademen met longontsteking en menstruatie klachten.

Condities die kunnen worden beinvloed met therapeutic taping:
– pijnpunten en triggerpoints
– (spannings)hoofdpijn, nekklachten, whiplash
hooikoorts, COPD en longaandoeningen zoals longontsteking
– torticollis (=draaihals)
– tinnitis (=oorsuizen)
– TMJ = temporo mandibulair joint dysfunction ( = kaakdysfunctie)
– TOC = Thoracic Outlet Sydroom ( = symptomen die veroorzaakt worden door beklemming van zenuwen en bloedvaten naar de arm: zoals pijn, gevoelloosheid, zwelling, tintelingen, brandend gevoel in arm of hand)
– menstruatiepijn
– bursitus
– spierscheuringen
– peesontstekingen/ tendinitits
– tennis- golfers elleboog
– compartiment syndroom
– shin splint
– kramp in de tenen of kuiten
– verstuikte of gescheurde enkelbanden
– (kleine) meniscus scheur
– pirifomis syndroom
– gekneusde rib
– frozen schoulder
– naar voor gekantelde schouder
– plantair fascitis
– hielspoor
– hallux valgus
– bunion (ontstoken pijnlijke slijmbeurs aan de zijkant v/d grote teen)
– lage rug klachten / lumbargo
– ischias (achtige) klachten
– schouderinstabiliteit
– schouder impingement ( = inklemming) of subluxatie van de schouder
– carpaal tunnelsyndroom
– triggervinger
– de ziekte van Quervain/ Quervain-peesschedeontsteking ( = ontsteking van m.adductor pollicis longus en m.extensor pollicis brevis, deze lopen samen door een peesschede, die vernauwd kan zijn, waardoor inklemming en irritatie ontstaat)

CROSS-TAPING
Het uit Korea afkomstige Cross Taping wordt net als het therapeutic taping gebruikt voor het behandelen van spieren en triggerpoints en daardoor ook voor storingen in de energiestromen. Hiervoor worden fijnvezelige, rastervormige “patches” in diverse formaten gebruikt. Ze zijn zelfklevend, watervast en laten pas los, als het lichaam de hulp van de tape niet meer nodig heeft. Dit kan in sommige gevallen tot drie weken duren.

Deze Cross Tapes worden op energiegeladen punten, zoals pijnpunten, triggerpoints en acupunctuurpunten geplakt, die door de behandelende therapeut manueel worden opgezocht. Ze zorgen voor een verbeterde stroming van de energie en doorbloeding op deze punten, waardoor b.v. triggerpoints kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.
In veel gevallen wordt al kort na het plakken van de Cross Tapes een verbetering van de beweeglijkheid en een duidelijke vermindering van de pijn ervaren.
Voorbeelden van toepassingen van de Cross Taping:
– spierspanningen
– gewrichtspijn
– hoofdpijn/migraine
– tinnitus
– problemen met de wervelkolom
– kneuzingen
– organische pijnklachten
– triggerpoints (b.v. bij behandeling van fybromyalgie patiënten)
– littekens (postoperatief)

– lymfestations