Bowen Therapie

Thomas Ambrose Bowen leefde in Geelong, Australië (1916 – 1982). Hij heeft deze bijzondere, zachte methode ontwikkeld en was in zijn tijd een pionier op het gebied van zacht lichaamswerk. Hij geloofde onwankelbaar in de aangeboren zelfhelende vermogens, en was ervan overtuigd dat het lichaam het beste weet wat voor genezing nodig is.

Zijn motto was: ‘let the body do the work’.
Bowen therapie is geschikt voor iedereen, omdat deze methode uitstekend kan bijdragen tot gezond blijven. In het bijzonder bij mensen die geen stevige prikkelende behandelingen willen. De Bowen therapie is ook ondersteunend bij chronische klachten door ziekte of na ongevallen.

De TBT 101 is de interpretatie van Ross Emmett van Bowen therapie en wordt al tientallen jaren in Australië toegepast.
“Let the jewel stand out on its own and not be smothered by its wrapping”

De toepassing:
De Tom Bowen Therapie bestaat uit een volgorde van zachte rolbewegingen op specifieke lichaamspunten. De aangename Bowen bewegingen worden met duimen of vingers over spieren, pezen, ligamenten en zenuwreceptoren uitgevoerd, apart of in specifieke volgordes. Een korte reactietijd ertussen geeft het lichaam de mogelijkheid om blokkades op te lossen en zich opnieuw uit te balanceren. De reactietijden worden aan het lichaam aangepast, zodat de gegeven informatie verwerkt en gebruikt kan worden.

De gebalanceerde en ontspannende prikkels voor het lichaam werken ook op de psyche. Vele psychische traumata zetten zich tevens vast in myofascia (bindweefsel) plekken, is gebleken in de praktijk. Deze plekken laten zich uitstekend door de Bowen therapie behandelen. De daaruit voortkomende diepe ontspanning mobiliseert fasciaverklevingen, ontspant compensatiehoudingen en blokkades en verbetert mobiliteit. De toepassing van Bowen therapie geeft een duidelijk waarneembare vermindering van pijn en ongemak, reguleert energieniveaus en bevordert zelfhelend vermogen, wat op het hele lichaam uitwerkt met beduidende verbetering van algemeen totaal welbevinden (dus ook op geest en ziel). De basisontspannings-volgorde brengt het lichaam in evenwicht, terwijl specifieke andere volgordes inwerken op blokkades. Daarmee wordt een combinatie geboden voor het hele lichaam.

“Less is more.”

De toepassing van de Bowen therapie duurt ongeveer 30 minuten. Indien nodig volgt een vervolgbehandeling na 5-10 dagen. Regelmatige toepassing harmoniseert het lichaam en kan versterkend werken op lichaam, geest, ziel en emoties.

Bowen therapie kan bij iedereen, van pasgeboren baby tot op hoge leeftijd, worden toegepast om ontspanning te bevorderen, welbevinden te verbeteren en voor vermindering van pijn. Tom Bowen heeft zich tijdens zijn leven gericht op het behandelen van mensen met beperkingen en heeft daarmee verbazingwekkende resultaten bereikt.

Bowen Therapie wordt ook toegepast bij paarden, honden en andere dieren. En kan efficiënt worden toegepast als op zichzelf staande therapie. In combinatie met andere methoden werkt het als een uitzonderlijke ontspanningsmethode.