Dorntherapie en breussmassage

DORNTHERAPIE
Een vaak gehoorde reactie bij langdurige gewrichtsklachten is: u moet er maar mee leren leven, er is niets meer aan te doen…
Maar….. een machine slijt, maar een levend organisme herstelt zich zolang het leeft!
Al onze organen, botten, weefsels, gewrichten en alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan te nieuwe situaties en belastingen aan te passen.

In tegenstelling tot “kraken” is de Dorntherapie een milde therapie. Het is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling die kan toegepast worden bij diverse aandoeningen die direct of indirect samenhang hebben met de wervelkolom. Het is een ongevaarlijke, maar zeer werkzame methode en heeft geen bijwerkingen. Wel kunnen er soms lichamelijke reacties optreden na de behandeling net als bij andere behandelingen.

De wervelkolom….
– geeft ons lichaam stabiliteit, maar ook beweeglijkheid
– is het centrale steunpunt van het lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggemerg (en dus ook van het centrale zenuwstelsel die onze hersens met al onze organen verbindt)
– bestaat uit wervellichamen die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden worden
– heeft gewrichten die flexibiliteit hebben door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel
– bestaat uit 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen
– draagt ons hoofd, de schouders en de armen
– is via het bekken verbonden met het heiligbeen, dat via het heupgewricht door de benen wordt ondersteund

Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch-dynamisch in evenwicht is. Bij verstoring van deze orde kunnen er klachten ontstaan, zoals pijn of bewegingsbeperking. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk en kunnen zeer ernstige klachten veroorzaken.
Met de Dorntherapie kunnen we in veel gevallen het geraamte weer op orde brengen.

Beenlengteverschil
Vrijwel iedereen heeft een beenlengteverschil, dit kan variëren van 0,5 tot wel 4 centimeter. Door dit verschil wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal/wervelkolom in een andere houding.
Oorzaken van een beenlengteverschil kunnen zijn: een (onge)val, vertillen, een misstap, maar ook en vooral (langdurig) zitten.

Wat bebeurd er als je zit?
Als je zit staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen, de heupmusculatuur ontspant zich dan. Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom met er tussen kraakbeen en daaromheen spieren en pezen. Als je terwijl je zit (en dus je heupspieren ontspannen zijn) je benen over elkaar slaat, dan wordt de kop van het bovenste been uit de kom “getrokken”. Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren rond de heupen zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de foute houding.

Nog sterker gebeurt dit in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt en door deze vibraties de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar trillen. Zo kan er een beenlengteverschil van wel 3 centimeter ontstaan.
Met de Dorntherapie kunnen we het hele of een groot gedeelte van het beenlengte verschil in een aantal behandelingen (soms al in 2) verhelpen.
En door zelfhulpoefeningen kan je zelf invloed uitoefen op de stand van je gewrichten.

Hoe ziet een behandeling er ongeveer uit?
– controleren beenlengte verschil
– weer goed in de kom zetten van de kop in het gewricht in beide benen door eenvoudige bewegingen van de therapeut
– controleren bekken, rug en nekwervels
– rustig op zijn plek zetten van het bekken en de wervels door zachtjes duwen van de therapeut tijdens het heen en weer pendelen van:
– 1 van beide benen* (bij bekken en onderste wervels)
– 1 van beide armen* (bij de bovenste wervels)
– of beide armen* (nekwervels) door de client
– liften en draaien van het hoofd door de therapeut, daarbij de wervel fixerend
– weer goed in het gewricht zetten van de gewrichten in de schouders, ellebogen en vingers
* Door het heen en weer pendelen van armen en of benen ontstaat er beweging in de spieren/musculatuur, waardoor de wervels en het bekken weer in de goede positie glijden

Je kan ook zelfbehandelingsoefeningen mee krijgen om zo sneller verbetering van je klachten te hebben of om terugval te voorkomen.

Tijdens het behandelen wordt ook het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt.
De eerste en mogelijk tweede behandeling is het beter om in ieder geval de gehele wervelkolom, het bekken en de benen te behandelen, daarna kan men zich beperken tot het “probleemgebied”.
De eerste behandeling kan het beste binnen 2 weken herhaald te worden, om te snelle terugval te voorkomen.

De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat via de zenuwen vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plek waar ze uit de wervelkolom treden en naar het betreffende orgaan lopen. Door het op zijn plek zetten van de wervels neemt ook de druk af op het ruggenmergkanaal.

Voor wie?
In principe kan iedereen ook kinderen en baby’s behandeld worden behalve bij:
– sommige vormen van tumoren of kanker
– acute ontstekingen in geval van koorts
– acute hernia (na een week of 6 kan het wel)
– direct na een ongeluk
– bij langdurig cortison gebruik in overleg
– acute migraine

Na de behandeling
– 2 tot 3 dagen grote inspanning vermijden (zeker niet zwaar tillen), want het lichaam moet zich aan de nieuwe stand aanpassen.
– er kunnen lichamelijke reacties optreden, zoals spierpijn, vermoeidheid of juist meer energie, hoofdpijn, verandering in ontlasting en urine, onrustig of juist beter slapen, beurs gevoel. Dit kunnen ontgiftingsreacties zijn.
drink veel water en thee (brandnetel-, paardenbloemthee of detox thee ondersteunen de lever) dit helpt om het ontgiften te bevorderen, want opgehoopte gifstoffen komen los na de behandeling. Drink je niet voldoende dan kan je ontgiftingsreacties krijgen, zoals b.v. hoofdpijn of spierpijn.
doe de meegekregen zelfbehandeling volgens instructie om te voorkomen dat de spieren de wervels of gewrichten weer in de oude toestand terugtrekken.

BREUSS-MASSAGE
Dit is een tussenwervelschijf massage die heel goed te combineren is met de Dorntherapie (de tussenwervelschijf zorgt er voor dat de wervels elkaar niet raken en de zenuwen beschermd worden)
Het is een fijngevoelige, energetische rugmassage ontwikkeld door Rudolph Breuss (een Oosterijkse masseur/natuurgeneeskundige), die psychische, energetische en lichamelijke blokkades kan oplossen. Het is een ontspannende massage voor de wervelkolom, het is bedoeld om de pijn te verminderen en mag dus nooit pijnlijk zijn. Je kunt er veel tussenwervelproblemen, zoals ischias en hernia ongevaarlijk mee behandelen.

De Breuss-massage gaat er van uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Gedegenereerde tussenwervelschijven kunnen wel voorkomen, maar die kunnen gestimuleerd worden om te regenereren/verbeteren. De sint janskruidolie die wordt gebruikt bij deze massage heeft een gunstig effect op de tussenwervelschijven en vermindert rugpijn, in het bijzonder ischias. Verder werkt de Breuss-massage gunstig op de blaas- en de gouverneurmeridiaan.