TRE (Spanning ontladende oefeningen)

TRE: Tension Releasing Exercises ontwikkeld door Dr. David Berceli

Wil je een zelfhulpmethode leren om spanning en stress te ontladen?
Dat kan met TRE, ontwikkeld door Dr. David Berceli.

Ja, ons lichaam kan gewoon stress en spanning ontladen!
We zijn het alleen verleerd…
en met behulp van TRE activeer je je natuurlijke ontladingsmechanisme:

Trauma, stress en spanning veroorzaakt in ons lichaam:
– het vrijkomen van stresshormonen: cortisol en adrenaline
– hierdoor ontstaat spierspanning: nodig om te kunnen vechten en/of vluchten
– en het zenuwstelsel komt in een verhoogde paraatheid:
van rust/herstel = parasympatisch
naar sympatisch = activatie en vecht/vluchtmodes

Deze reacties hebben in een traumatische of stressvolle situatie een zinvolle functie, namelijk om het lichaam te beschermen en te zorgen dat we kunnen overleven.
Het probleem is vaak dat als die periode voorbij is we niet helemaal goed terug naar een normale modus komen; waarin er een natuurlijke balans is in het zenuwstelsel tussen rust/herstel en activatie. Dan is het stresssysteem wat in werking is gezet dus niet meer functioneel. De aanvoer van stress hormonen, spierspanning en verhoogde activatie van het zenuwstelsel wordt dan chronisch, waardoor ontwikkeling van fysieke pijn en spanning kan ontstaan en buiten dat kost het ook nog eens enorm veel energie wat weer vermoeidheid kan veroorzaken.

Ons lichaam is ontworpen om na een stressmoment de aanvoer van stress hormonen omlaag te brengen, spierspanning te ontladen naar een normale (spier)spanning en het zeuwstelsel weer tot rust te brengen. Deze ontlading wordt opgeroepen door het zenuwstelsel vanuit de hersenstam om aan te geven dat het weer veilig is.  De spanning en spiersamentrekkingen kunnen nu weer losgelaten worden en het lichaam kan terugkeren naar een normale staat en spierspanning.
Maar vaak lukt het ons niet om naar een normaal ontspannen staat terug te komen. We zijn het ontladen verleerd, mentaal (neocortex) willen we graag overal controle over houden en ook omdat we ons vaak “zwak” voelen als we “ontladen/shaken”. Hierdoor is bij veel mensen het vermogen om spanning te ontladen onderdrukt.

Wat doet TRE?
TRE helpt ons om dit natuurlijke proces weer te activeren en doorbreekt de vicieuze cirkel van stress hormonen, spierspanning en activering van het zenuwstelsel die is ontstaan. Het lichaam krijgt het signaal dat het veilig is en zowel spierspanning als overtollige (stress) hormonen nemen hierdoor af.
Het voordeel van TRE is dat je je verhaal niet hoeft te vertellen, er is dus ook minder kans op herbeleving van het trauma.
In een TRE sessie leer je oefeningen om het al bestaande ontladings mechanisme in je lichaam weer te activeren en daarbij ook hoe je bewust naar je lichaam moet luisteren, zodat je weet waarmee je bezig bent, je niet over je eigen grenzen gaat en op een veilige manier je stress kunt ontladen.

Hoe leer je TRE?
TRE kan je in een groepssessies leren of individueel. Ik doe alleen individuele sessie, zodat een goede persoonlijke begeleiding en aandacht mogelijk is.

Kosten:
Vier 1 op 1 TRE sessies waarin: Introductiesessie
(inclusief boekje en kort
intakegesprek, ca. 60-90 min) en 3 vervolgsessies                                               260,-                        Losse vervolg sessie (ca. 60 min)                                                                                  60,-

De sessie duren  ongeveer 60-75 minuten
Heb je vragen dan hoor ik dat graag: 0651918285 of info@reinakoelewijn.nl

Kijk ook  dit filmpje over TRE.
En het artikel in de libelle van januari 2020: