Even Voorstellen

Hoi, ik ben Reina Koelewijn. Na mijn mavo heb ik de MTS voor mode en kleding gevolgd, maar in dat vak was niet veel werk in te vinden en na een tijdje bij een kleermaker gewerkt te hebben besloot ik dat ik toch wat anders wilde. Na wat omzwervingen en de geboorte van mijn 3 kinderen heb ik ruim 9 jaar als keukenassistent in verpleeghuis Birkhoven gewerkt. Toen daar de keuken ging verdwijnen en ik dus ander werk moest zoeken heb ik eens goed nagedacht over wat ik dan eigenlijk echt leuk vond. Dat was sport en het menselijk lichaam en zo kwam ik uiteindelijk bij de opleiding tot sportmasseur uit.
In mei 2009 heb ik mijn NGS diploma en licentie sportmassage en aansluitend blessurepreventie gehaald. En van daaruit begon mijn leerproces eigenlijk pas echt en heb ik vele andere opleidingen en cursussen gevolgd die mijzelf en ik daarmee hopelijk ook anderen vooruit heb(ben) geholpen.

Vanaf januari 2009 tot mei 2011 ben ik werkzaam geweest bij voetbalvereniging SV Houten en heb daar veel ervaring op gedaan met het verzorgen van de jongens van de A1.
Het leuke was hier dat er van alles en nog wat voorbij komt en je dus een hele brede praktijkervaring opdoet.

Per 1 november 2009 ben ik voor mezelf gaan werken en had ik mijn praktijkruimte in sportschool Fitness-house Nieuwland in Amersfoort en later per 1 november 2013 ook in Fysio Centrum Hoogland. Beide heb ik achtergelaten toen ik in 2015 de kans kreeg om een bijzonder fijne behandelruimte in therapeuten centrum Qi te huren.
Na 7 jaar in Qi en een flinke verbouwing thuis kreeg ik mijn praktijk aan huis.

Al snel na het behalen van mijn sportmassage diploma kwam ik in aanraking met de triggerpoints. Ik was gefascineerd door de mogelijheden die deze methode bood en ik besloot de opleiding te gaan volgen. Op 2 december 2012 heb ik het diploma triggerpointcoach behaald en ik volg sindsdien het jaarlijkse licentieprogramma.

Zelf heb ik goede ervaring met het behandelen van mijn eigen triggerpoints. Ik heb altijd veel klachten gehad van rugpijn tot chronische pijn en tintelingen in mijn armen en schouders. Doordat ik leerde zelf mijn triggerpoints te behandelen zijn mijn klachten aanzienlijk afgenomen en sommige zelfs helemaal verdwenen. Maar ik bleef nog met wat klachten zitten en sommige kwamen toch steeds weer terug en daardoor bleef ik door zoeken…

In 2014/2015 heb ik mijn HBO-diploma medische vakken module I-III gehaald (anatomie, fysiologie, pathologie en psychische basiskennis), omdat ik meer goede basis achtergrondkennis wilde hebben. Een deel had ik al gehad met de opleiding tot sportmasseur, maar een beetje herhaling kan ook geen kwaad heb ik gemerkt.
Daarnaast heb ik in 2014 ook de opleiding Dorntherapie en Breussmassage gevolgd.

In januari 2015 kwam ik in aanraking met de Emmett-therapie. Ik kon eerst niet geloven dat zo’n zachte aanraking zoveel effect kon hebben, maar nadat ik  het keer op keer in de trainingen heb ervaren werd het me toch wel duidelijk wat een bijzondere therapie dit is. Ik heb de opleiding tot Full Practitioner op 23 maart 2016 afgesloten. Inmiddels heb ik ook de Master specialisaties gedaan en ben ik ook Advanced Practitioner.
Wat de Emmett-therapie mij persoonlijk heeft gegeven is onbeschrijfelijk; lagen van spanning en vastgezette emoties werd er “afgepeld”. Het voelde bevrijdend, alsof ik meer ruimte in mijn lichaam kreeg en ik werd er ook meer open en veel  vrolijker van!
Ik heb ook nog nooit een training meegemaakt als die van de Emmett-therapie. Alle emoties komen voorbij, maar aan het eind overheerst altijd plezier en wordt er erg veel gelachen. Met dank aan onze fantastische lerares Regi, die de techniek van Ross Emmett zo ontzettend goed aan ons over heeft gebracht.
Ondertussen heb ik ook de Emmett-therapie voor honden opleiding afgerond. Een lang gekoesterde wens om met dieren te werken gaat hiermee in vervulling. Er moet nog wat meer bekendheid komen, maar daar werken we hard aan. En wat is het mooi om met dieren te werken en te zien hoe goed ze op de techniek reageren!
De wens om de Emmett-techniek voor paarden te gaan leren ging in 2023 in vervulling, wat kan je veel leren van de feedback van dieren, heel bijzonder was het.

Ongeveer gelijk met de Emmett-therapie heb ik na mijn eigen goede ervaringen ook soft laser fotonentherapie toegevoegd aan mijn behandelingen. Deze werkt goed als ondersteuning of versterking van een andere therapie (zoals b.v de Emmett-therapie), maar ook als zelfstandige therapie.
En in 2016 kwam ik op de jaarlijkse triggerpointdag in aanraking met littekentherapie en dat fascineerder me zo dat ik ook deze opleiding heb gevolgd.
Ik heb zelf 2 liesbreuk operaties gehad in 2006 en 2013 (R en L) en na de laatste heb ik bijzonder veel klachten ervaren van rugpijn, niet goed kunnen zitten tot slechte/geen balans en verminderde flexibiliteit/beperking in het bekken (zie radaruitzending), dus ik was zeer geinteresseerd in de resultaten van littekenbehandeling. Ik merkte toen pas hoeveel klachten gerelateerd waren aan het litteken/liesbreukmatje (links). Ik heb zelf ervaren dat andere technieken dan de littekenbehandeling weinig hielpen, de klachten kwamen steeds weer terug. Uiteindelijk heb ik veel baat gehad bij Emmett-therapie behandelingen, ik had toen nog niet de ervaring met de littekentherapie. Het is fijn om de kennis van beide technieken te hebben en ze mogelijk in combinatie of appart te gebruiken voor het beste resultaat. Bij mensen met veel pijn is alleen de Emmett-techiek vaak de beste uitkomst, omdat de behandeling nagenoeg niet pijnlijk is.
Nadat ik ging werken met de littekenbehandeling in de praktijk heb ik zeer snel en erg goede resultaten gezien. En dan gaat het mensen vaak niet eens zo zeer om het uiterlijk van het litteken, maar meestal om meer bewegingsruimte, minder/geen  pijn meer en grotere flexibiliteit.

Tegelijk met de Emmett kwam ik ook in aanraking met TRE (tension releasing exercises), een zelfhulpmethode om spanning en stress te ontladen. Ik heb toen besloten om eerst met de Emmett-therapie te starten en later (eind 2016) de TRE op te pakken.
TRE is een zelfhulp methode die je in het algemeen in een aantal (ongeveer 4 tot 6) sessies aan kan leren en waarmee je dan zelf spanning en stress kunt ontladen. Dit voorkomt dat spanning in je lichaam opbouwt, waardoor klachten kunnen ontstaan.
In de opleiding tot TRE provider heb ik de tijd genomen voor mijn eigen persoonlijke proces, hierdoor heb ik er een stuk langer over gedaan, maar dat was zeker nodig en zeer de moeite waard. Het heeft me veel verdieping en inzichten gebracht die ik nu in de praktijk kan toepassen.
Het is weer een van die bijzondere therapieen die op mijn pad is gekomen.

Alles bij elkaar heb ik het gevoel dat alles bij elkaar nu een soort van geheel vormt. Het kringetje is rond en er zijn een aantal vragen beantwoord waar ik al een tijdje mee rondliep. Ik zag regelmatig dat mensen met b.v. veel stress veel meer blessures opliepen en er ook vaak moeilijker vanaf kwamen. Nu weet ik dat stress en andere dingen zoals b.v. voeding(allegieen/intoleranties) de belasting in je lichaam vehogen en de belastbaarheid verlagen, totdat de emmer overloopt en dan kan de ene blessure (of depressie) zomaar de andere opvolgen en kom je in een neerwaardse spiraal terecht. Door stress management en behandeling van spanning in de spieren en bindweefsel kan je die emmer weer wat leger maken, waardoor er weer ruimte komt en dingen die gebeuren in je leven weer beheersbaar worden. TRE helpt hier flink in mee en het mooie is dat je dat zelf kan doen!

Omdat ik zoveel baat had bij de Anusara yoga lessen van Jayendra Hanley ben ik in maart 2018 de  Immersion (verdieping) in de Anusara yoga bij hem gaan volgen en was het bijna vanzelfsprekend om toen ook maar verder te gaan met de aansluitende Anusara Teacher training tot juni 2019.

De Bowentherapie volgens de inzichten van Ross Emmett heb ik  in februari en september 2019 in zijn geheel afgerond en later nog eens helemaal herhaald. Ik was geinteresseerd geraakt doordat Regi mijn Emmett-teacher mij de Bowentherapie liet ervaren toen ik in Zwitserland bij haar logeerde tijdens de EP4 training van de Emmett-therapie. Ik ervoer zo’n diepe ontspanning! En dat voelde ik ook weer na de training in februari, het bleef ook heel lang hangen. De Bowen past bij mij, het geeft geen heftige nareacties bij mij zoals bijna alle andere therapieen en daarbij voel ik zo’n prettig gevoel in mijn lijf, een hele diepe ontspanning.

En toen kwam de Melt therapie voorbij, via een collega kwam ik ermee in aanraking en ik was gelijk geinteresseerd. Tijdens de corona lock-down gaf Sue Hitzman deze training online, wat een uitkomst en goed te doen. Melt brengt voor mij alles bij elkaar. Sue Hitzman zit bovenop de nieuwste kennis wat betreft het bindweefsel en dat is wat ik nog nodig had om alles met elkaar te verbinden..
Net als het bindweefsel dat doet, het verbind alles in je lichaam met elkaar.

De Fotonen-, Dorn- , Emmet, Bowentherapie, Anusara yoga, TRE en Melt therapie vormen een waardevolle aanvulling op mijn behandelingen; daar ze meer en betere resultaten geven. Maar ze maken ook mijn werk minder zwaar en ze hebben er voor gezorgd dat ik me lichamelijk beter voel.
En natuurlijk blijf ik altijd bezig mijn kennis nog verder verdiepen met diverse cursussen en nascholingen, maar ook door veel te lezen over voeding, psyche en alles wat relevant is. Want ik heb uit eigen ervaring geleerd dat alles met elkaar samenhangt en dat je dus wel de spieren kunt behandelen, maar soms moet je toch iets in je leven veranderen, anders blijven sommige klachten toch steeds terugkomen.

Heel belangrijk hierbij is leren goed te ontspannen, verminderen van stress en ademhalen. Anusara yoga heeft mij hierbij goed geholpen en het boek van Coen de Jong en Bram Bakker De verademing en Een koud kunsje van Wim Hof zijn zeker een aanrader op het gebied van ademhaling.
Alle therapieen die ik geef heb ik zelf ondergaan en vanuit mijn eigen (goede) ervaringen ben ik de opleidingen gaan volgen om ze zelf te kunnen gaan toepassen. Ik kan dus vaak vanuit eigen ervaring spreken en behandelen.
Misschien wel de beste leermethode die er is………?