De Melt Methode

Alweer ruim 2 jaar geleden kwam ik via een collega in contact met de Melt methode.
Ik was gelijk geintresseerd, omdat de theorie achter de techniek aansloot en aanvulde in wat ik al wist over bindweefsel (fascia). Er gebeurde wat ik vaker heb ervaren als ik wat “nieuws” ontdek, het helpt me dingen die ik zie in mijn praktijk en zelf ervaar en heb ervaren beter te begrijpen en uit te leggen, zodat het mijn kennis op alle vlakken vergroot. Het helpt me b.v beter de Emmett- en andere technieken toe te passen en geeft een breder begrip van wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Meer en meer puzzelstukjes vallen in elkaar…

Omdat ik tot oktober 2018 nog diep in de opleiding tot TRE provider zat en dit een nogal heftig traject was duurde het uiteindelijk nog een jaar voor ik de tijd had om me in de Melt methode te verdiepen. December 2019 heb ik zonder het boek te hebben gelezen, dus puur op wat mijn collega zei, het volledige pakket aangeschaft; het boek van Sue Hitzman, de dvd’s, de balletjes en de roller. Ik ben gelijk in het boek gedoken en meteen met de video’s aan de slag gegaan.
Al vrij snel boekte ik resultaten: ik voelde me beter in mijn vel en stabieler (zowel mentaal als fysiek), in verloop van tijd verbeterde de werking van mijn darmen, voelde mijn buik zachter en mijn hele lichaam losser. En na een jaar ben ik van de pijn in mijn linker knie af waar ik al een aantal jaren flink last van had en wat ik zorgelijk vond i.v.m. met mogelijk  ontstane slijtage. De lichte piep en ruis in mijn oor verdween, mijn nek is een stuk losser en ik slaap beter.
Nu ben ik vooral bezig met het versterken (met Melt Performance uit het 2de boek van Sue Hitzman) en stabiliseren van mijn heupen. Daar ondervond ik na 2 liesbreuk operaties (2006 en 2013) erg veel onbalans, ik ervaarde veel problemen met stabiliteit, pijn en uitstraling in mijn been, pijn en moeite met opstaan bij lang zitten, (de kniepijn die ik jaren had kwam voort uit de onbalans en gebrek aan stabiliteit in mijn bekken), rugpijn en nekklachten.

Ik ben na een jaar nog steeds enthousiast en Melt elke dag!
Ik begrijp dat elke dag Melten niet voor iedereen haalbaar is, maar het fijne aan de Melt is dat je met 2 of 3 keer in de week al heel veel kan bereiken. Dus je kan het aanpassen naar je eigen mogelijkheden.

In mijn enthousiasme kon ik het natuurlijk niet laten om toen zich door de Corona lock-down de kans voordeed om de online de training te volgen. Deze is afgelopen januari gestart en ik ben alleen nog maar enthousiaster geworden nu ik er middenin zit. Ik hoop ergens in April de opleiding af te sluiten.

Wat is de Melt methode?
Melt staat voor Myo(spier)fasciale (bindweefsel) Energetische Lengte Techniek en is een
zelfhulpmethode die helpt om je beter in je vel te voelen en chronische pijn te reduceren.

Door het rollen en druk geven met het balletje of de roller zorg je ervoor dat je bindweefsel
niet uitdroogt en de dagelijkse fysieke, mentale en emotionele spanning en stress die we allemaal ondervinden zich niet vastzet in je bindweefsel. Het zal door Melt juist meer vocht gaan bevatten en daardoor weer gezond en veerkrachtiger worden. En omdat het bindweefselsysteem rechtstreeks in contact staat met je zenuwstelsel, zorgt het ook daar voor een beter functioneren.
Verder zorgt het voor meer ruimte in je gewrichten, waardoor je makkelijker  zal gaan bewegen.

Opgehoopte vastgezette spanning veroorzaken uitdroging van het bindweefsel en het verliest daarmee een groot deel van zijn functie; ons stabiel houden in de ruimte en tijdens bewegen en het ondersteunen van de organen zijn de belangrijkste functies.

De volgende (PRE-) symptomen duiden op vastgezette spanning in je bindweefsel, deze kunnen op lange of korte termijn ernstige blessures of andere klachten veroorzaken.
Heb je wel eens/vaker last van:
– stijfheid bij het wakker worden
– pijn bij het opstaan uit een stoel of na een training
– moeite met de trap oplopen
– spanning willen verlichten door verzitten, uitrekken, willen kraken of nek/rug wrijven
– pijnlijke of opgezette handen en voeten
– onverklaarbare pijn of stijfheid in diverse delen van je lichaam

Of een week of langer last van:
– moeite met in- of doorslapen
– winderigheid of indigestie wat je ook eet
– je ’s middags vermoeid voelen of hoofdpijn
– na de lunch al uitgeput voelen
– wakker worden met angstgevoelens of last van stemmingswisselingen
– een opgezet gevoel of moeite je gewicht op peil te houden

Melt geeft direct resultaat, maar op de lange termijn zul je nog veel meer resultaten opmerken. Melt is niet hetzelfde als andere technieken met vaak harde rollers en ballen.
Er is duidelijk een andere opbouw van de methode die dieper gaat dan alleen de spieren.

Melt vermindert:
– spanning en stress
– (chronische) pijn
– je kans op blessures
– hoofdpijn
– rimpels (gaat de veroudering tegen/remt het af)
– cellulitis

Melt versterkt/verbetert:
– de kwaliteit van je slaap
– je lichaamshouding
– het effect van je training
– je beweeglijkheid
– je spijsvertering
– je humeur

Sue Hitzman is de ontwikkelaar van de Melt Methode. Ze is wetenschapper en therapeut (manueel-, oefentherapeut, pedagoog en mede oprichter van de Fascia Research Society).
Ze schreef de bestseller: De Melt Methode; een vernieuwend systeem van zelfzorg om middels korte sessies chronische pijn te verminderen en ontspanning teweeg te brengen.
En: Melt Performance; een stap-voor-stap programma om je fitness doelen te versnellen, balans en controle te verbeteren en voorkom chronische pijn en levenslange blessures.

Sue Hitzman: 
“Probeer mijn methode eens uit. En word pijnvrij en blijf dat de rest van je leven!”