Triggerpointdag 18 september 2016

Zoals altijd was het weer een zeer leerzame dag!
Er waren interessante lezingen van:
Paul van Wilgen:
Over centrale (de)sensitisatie en pijneducatie als eerste stap in pijnbehandeling:
Steeds duidelijker wordt dat chronische pijn wordt verklaard door veranderingen binnen ons centrale zenuwstelsel; onder de noemer sensitisatie. Uitleggen hoe pijn precies werkt is succesvol gebleken….
Ben van Cranenburg:
Over nieuwe inzichten in chronische pijn vanuit neurowetenschappelijk perspectief: Denken over pijn is de laatste decennia ingrijpend veranderd. Pijn is lang niet altijd het gevolg van weefselschade of een onderliggende aandoening, maar kan ook een probleem op zich zijn. Pijn heeft te maken met activering van diverse hersendelen: het neurale pijnensemble.
Deze nieuwe opvattingen openen wegen voor een bredere aanpak; chronische pijn is dus veel meer dan een medisch probleem en vele pijnbestrijdingsmethoden liggen niet op medisch gebied…
En segmentale relaties:
“Referred pain” of misplaatste pijn: pijn die gevoeld wordt in een segmentaal corresponderend lichaamsdeel. Organen, huid, zenuwen en spieren kunnen samen een segment vormen en dus kunnen b.v. spierklachten gerelateerd zijn aan orgaanproblemen. In de bindweefselmassage werken we ook met de segmenten….

Workshops:
Myofasciale therapie bij littekenbehandeling: Scar management door Fysio physics
Een combinatie van myofasciale release technieken, fasciale stretching en easy taping.
Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel stagneren. B.v. rugklachten na buikoperaties of arm-, schouderklachten en oedeem na borstoperaties.
Naar aanleiding van de workshop ga ik de opleiding Scar management volgen op 29 november a.s.

Handsparende massagetechnieken: Masseren zonder handen door Koert Sondorp
Een kennismaking met een complete lichaamsmassage met een redelijk stevige aanpak gegeven met de onderarmen gecombineerd met een diepe massage met de elleboog. Lichaamshouding is hierbij zeer belangrijk en kracht komt vanuit je eigen lichaamsgewicht.