Nieuw: Littekentherapie

Er is nog weinig aandacht voor littekens en welke klachten deze vlak na het ontstaan of zelfs jaren later nog kunnen veroorzaken. Helaas wordt littekentherapie nog niet voldoende erkend als zijnde een benodigde therapie en behandeling. Dat is jammer, want wanneer er meer aandacht besteed zou worden aan littekenbehandeling na trauma, operatie en/of bestraling , dan zou er menig pijn en leed bespaard kunnen blijven.
Er zijn niet altijd direct klachten, maar door preventief behandelen kan:
– klachten aan houdings- en bewegingsapparaat worden voorkomen
– algeheel herstel en wondgenezing bevorderd worden
– wondinfectie en colloidvorming voorkomen of bestreden worden
– een zo mooi mogelijk litteken verkregen worden

Algemene gevolgen van littekenweefsel kunnen zijn:
– oedeemvorming
– inklemming van zenuwen en/of bloedvaten
– mechanische blokkade van gewrichten
– pijn
– gevoelloosheid
– afname spierkracht en coördinatie
– atrofie(afname) van spieren en/of fascia
– stands- en houdingsafwijkingen
– toename van de kans op het (opnieuw) optreden van schade
Klachten ontstaan vaak, omdat het lichaam moet compenseren. Het littekenweefsel is niet flexibel en beweegt niet mee zoals ander weefsel, dus ontstaan er blokkades waardoor het lichaam niet kan bewegen zoals het bedoeld is. Het continue compenseren, soms jarenlang zorgt er uiteindelijk voor dat het klachten ontstaan. En soms geeft het litteken gelijk al zoveel beperking dat er direct al problemen ontstaan.

De fascia (bindweefsel) waarin het litteken zich bevind is een soort jas van het lichaam; een soort motorpak wat ons hele lichaam en alle organen omsluit en als daar een scheur in komt zit het nooit meer zo goed als daarvoor.
Myofasciale release technieken met fasciale streching en littekentaping leiden tot verbluffende resultaten. Fysio physics heeft deze behandelmethode en de opleiding voor therapeuten ontwikkeld en is daarin tot nu toe nog de enige in Nederland. Onlangs heb ik deze opleiding gevolgd en ik ben blij dat ik deze therapie aan mijn behandelingen kan toevoegen.

Wat kan behandeld worden:
– verse en oude littekens
– rustige en oude brandwonden

Wat kan niet behandeld worden:
– open wonden
– bacteriële ontsteking
– onrustige en verse brandwonden
*de omgeving kan vaak wel behandeld worden om herstel en doorbloeding te bevorderen, afhankelijk van de situatie.

Hoe vaak moet er behandeld worden:
Afhankelijk van het litteken de eerste  6 weken 2 keer per week 30 minuten, daarna mogelijk 1 keer per week en minder.