Voortgang in mijn TRE training en meer..

In mijn vorige bericht van 11 december 2016 vertelde ik over de start met een nieuwe opleiding: TRE – Tension/Trauma Releasing Exercises van David Bercelli. Sinds die tijd is er veel gebeurd.
Allereerst dook ik in mijn eigen proces, wat het eerste deel van de opleiding vereist. Ik had wel verwacht wat tegen te komen, maar het is altijd anders dan je verwacht.
Doordat ik niet goed ben begeleid ging het niet zo goed met me en kon ik niet bij mijn Nederlandse supervisor blijven. Ik ben toen bij een supervisor in Zuid-Afrika terecht gekomen. Daarmee is mijn hele trainingsproces veranderd.
Ik doe nu de hele training bij haar in het Engels, alle sessies via Skype (behalve met collega’s in Nederland) en module II heb ik in september in Malmö in Zweden gedaan bij weer een andere supervisor. Het was een bijzondere training met studenten van  8 nationaliteiten.
Al met al heeft het enorm veel tijd, geld en energie gekost, maar daardoor heb ik enorm veel meer geleerd! Ik ben met mijn nieuwe supervisor veel dieper ingegaan op mijn eigen proces, waardoor ik veel ‘oud’ trauma en spanning heb kunnen verwerken en ook nu nog aan het verwerken ben. Zulke dingen kosten nou eenmaal tijd en kan je niet overhaasten.
Het voordeel hiervan is dat ik straks vanuit mijn eigen ervaring kan werken, ik weet wat mensen doormaken, omdat ik het zelf heb ervaren.

Nu na module II zal ik verder gaan met het oefenen in client sessies en daarna groepen. Afhankelijk van dat proces verwacht en hoop ik ergens medio 2018 de opleiding af te kunnen ronden.
Mede door inzichten die ik heb verkregen doordat ik dit proces heb doorlopen heb ik gemerkt dat ik alles wat rustiger aan moet doen en de tijd moet nemen. Hierdoor kan ik me tevens meer en beter in de stof verdiepen en dus meer leren, vandaar dat ik die tijd dus neem. Zowel voor mezelf persoonlijk als voor mijn leerproces. Wanneer ik zover ben dat ik de opleiding ga afsluiten zal ik dat zeker laten weten.

Hoe werkt TRE:
Trauma, stress en spanning veroorzaken spierspanning in ons lichaam. Deze spanning heeft in een traumatische of stressvolle situatie een functie, namelijk om het lichaam te beschermen en te overleven. Alleen kunnen we vaak de spanning  niet meer loslaten als die periode voorbij is en deze spanning dus niet meer functioneel is. De spanning wordt dan chronisch, waardoor ontwikkeling van fysieke pijn en spanning kan ontstaan.

Ons lichaam is ontworpen om na het stressmoment de spierspanning uit te ontladen en terug te keren naar een normale spierspanning. Deze ontlading wordt opgeroepen door het zenuwstelsel om zo signalen aan de hersenen te geven dat de spiersamentrekkingen weer losgelaten kunnen worden en het lichaam terug kan keren naar een normale staat en spierspanning.
Maar vaak lukt het ons niet om deze spanning los te laten. We hebben namelijk de behoefte mentaal  overal controle over te houden, hierdoor is bij veel mensen is het vermogen om spanning te ontladen onderdrukt.  TRE helpt ons om dit natuurlijke proces in gang te zetten en doorbreekt de vicieuze cirkel die is ontstaan. Het lichaam krijgt het signaal dat het veilig is en zowel spierspanning als overtollige (stress) hormonen nemen hierdoor af.
Het voordeel van TRE is dat je je verhaal niet hoeft te vertellen, er is dus ook minder kans op herbeleving van het trauma.
In een TRE sessie leer je oefeningen om het al bestaande ontladings mechanisme in je lichaam weer te activeren en daarbij ook hoe dat zelf te reguleren, zodat je weet waarmee je bezig bent en je niet over je eigen grenzen gaat.  Wanneeer het mechanisme is geactiveerd heb je vaak de oefeningen niet meer nodig om de spanning te kunnen ontladen.
Heb je vragen dan hoor ik dat graag.
Kijk ook  dit filmpje over TRE.

En verder…
Heb ik erg goede en sneller dan verwacht resultaten met littekenbehandeling!
Ik zie vooral minder (pijn)klachten, minder stijfheid,  meer ruimte/minder blokkades, weefsel blijft soepeler en de littekens zelf zien er vaak ook beter uit. Al is dat laatste meestal het laatste waar de mensen voor komen.
Zelfs bij mensen met littekens van wel 20 jaar geleden is het nog steeds mogelijk om goede resultaten te behalen,. Dus denk niet het is al te lang geleden, maar probeer eens een behandeling en kijk wat het je opleverd.

Boek ik goede resultaten met een combinatie behandeling van Emmett-therapie lymfedrainage en Soft laser fotonentherapie.
De Emmett-lymfedrainage werkt goed om het lymfestelsel en imuunsysteem te ondersteunen, bij sinusklachten , hooikoorts, vermoeidheid/burn-out, ondersteuningn bij ontgiften, problemen met de stoelgang en voor het tot rust brengen van het zenuwstelsel bij b.v. fybromyalgie, ADHD en ADD.
De fotonentherapie ondersteund de lymfedrainage. Het zorgt ervoor dat er meer energie in de cellen wordt gemaakt en een snellere communicatie tussen de cellen , dit kan dan weer gebruikt kan worden voor herstel en/of ondersteuning van b.v. de lymfedrainage.
Mogelijk kan ook bindweefselmassage aan deze combi worden toegevoegd voor nog een extra prikkel van het lichaam op weer een ander vlak. Bij bindweefselmassage prikkel je  juiste zenuwvezels om deze te stimuleren en zo meer balans in het zenuwstelsel terug te brengen.

Heb ik inmiddels al wat hondjes en ook mijn eigen kat behandeld met de Emmett-therapie voor dieren, met zeer goede resultaten. Van mijn kat kan ik zeggen dat hij het goed doet op regelmatige terugkerende Emmett-behandelingen. Hij had niet zozeer lichamelijke klachten, maar was vooral bang en gestrest. Hij is nu rustiger, minder bang, zijn buik is zachter en geen opgeblazen ballon als voorheen (minder stress) en hij vind het inmiddels ook prettig om behandeld te worden. Straks gaat hij er nog om vragen!
Na een behandeling hoor ik vaak terug dat de honden (of ander kleine huisdieren) wat rustiger zijn, veel slapen en soms moe zijn de dag na de behandeling. Daarna hebben ze juist vaak meer energie en bewegen ze makkelijker afhankelijk van de klacht waarvoor ze zijn gekomen.
Verder kan de Emmett-techniek invloed hebben op het hele functioneren van het beest, zowel lichamelijk als psychisch (zoals bij mijn kat).